programma's

ROOTS AND SHOOTS
Het gloednieuwe concertprogramma met klarinettist en zanger Christian Dawid. Prachtige melodiëen uit de begintijd van de klezmermuziek worden afgewisseld met actuele en nieuwe composities. De Jiddische liedjes bezingen natuurlijk de liefde en de heimwee, maar ze gaan vooral over het leven zelf. 
Lees meer...

DANSEN OP DE BRUG VAN AVIGNON NIEUW
In deze  muziekvertelvoorstelling vertelt violist Bert Vos samen met zijn Shtetl Band Amsterdam het verhaal Dansen op de Brug van Avignon, geschreven door Bert’s moeder, de Joodse schrijfster Ida Vos. Dit populaire en bekroonde jeugdboek belicht de Tweede Wereldoorlog op een begrijpelijke en  persoonlijke manier.
Lees meer...

HET KOFFERTJE VAN IDA VOS
De schoolvoorstelling die al 108 keer gespeeld is voor meer dan 8000 kinderen. Bert Vos, violist van Shtetl Band Amsterdam, vertelt het levensechte en waargebeurde onderduikverhaal van zijn moeder de Joodse schrijfster Ida Vos, Een  verrijking van uw lesaanbod over WOII, discriminatie en vluchtelingen.
Lees meer...

ROOTS AND SHOOTS  

Met klarinettist en zanger Christian Dawid.   

Ons nieuwe concertprogramma Roots and Shoots gaat terug naar de begintijd van de klezmermuziek. Prachtige traditionele stukken worden gecombineerd met veel nieuwe composities in de village-klezmer stijl. Gregor Schaefer schreef een khosidl (langzaam dansstuk) als eerbetoon aan de Bagel en ook de Anne Frank Boom wordt door de band toegespeeld. Bijzonder is de suite Beregovski meets Kiselgof: een ode aan de klezmerpioniers die een schat aan Joodse muziek hebben doorgegeven aan de jongere generaties. Dawid is een van de leidende klezmerklarinettisten van dit moment. Zijn subtiele eerlijke klank past wonderschoon bij die van Shtel Band Amsterdam. Behalve als klarinettist komt hij in dit programma ook onverwacht uit de hoek met gezongen Jiddische liederen. De bijbehorende CD Roots and Shoots is in mei 2015 uitgebracht.

Dansen op de brug van Avignon NIEUW
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Ida Vos 

Rosa de Jong droomt tegenwoordig overdag. Vroeger, toen het nog geen oorlog was en ze nog gewoon naar school mocht, droomde ze alleen maar ’s nachts. Maar nu is er zo veel verboden dat ze helemaal nergens meer zin in heeft. Joden mogen niet fietsen, niet zwemmen, niet in de tram, niet naar de bibliotheek… Ze heeft geen zin om buiten te spelen of om viool te spelen, terwijl dat ooit haar liefste bezigheid was. Misschien kunnen ze vluchten naar Frankrijk, waar het veilig is. 

In deze nieuwe muziekvertelvoorstelling vertelt violist Bert Vos samen met zijn Shtetl Band Amsterdam het verhaal Dansen op de Brug van Avignon, geschreven door Bert’s moeder, de Joodse schrijfster Ida Vos. Dit populaire en bekroonde jeugdboek belicht de Tweede Wereldoorlog op een begrijpelijke en heel persoonlijke manier. De voorstelling is gebaseerd op werkelijk gebeurde gebeurtenissen. Er wordt nadrukkelijk en indringend een link gelegd met het hier en nu. Hoe voelt het als je heel langzaam en heel subtiel wordt buitengesloten? Wanneer realiseer je je dat er iets mis is en wat kan je dan vervolgens doen? Is vluchten een optie? 

De speciaal voor deze voorstelling gecomponeerde klezmermuziek versterkt de spannende verhaallijn met verassende stukken en met soundbites. 
Bert Vos – verteller, zang, viool 
Iefke Wang – viool, slagwerk 
Erica Roozendaal – accordeon, dromer 
Regie Natascha van Weezel en Frank Groothof

Het Koffertje van Ida Vos 

 Een levensecht en waargebeurd verhaal. Violist Bert Vos vertelt samen met zijn Shtetl Band Amsterdam het ongelofelijke verhaal van zijn moeder, de jeugdboekenschrijfster Ida Vos. Zij moest als Joods meisje onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later als volwassene, schreef Ida Vos vijf jeugdboeken over dit thema, waaronder het bekroonde en veel vertaalde boek 'Wie niet weg is wordt gezien'.  Het Koffertje van Ida Vos is een indringende muziekvertelvoorstelling waarin de Tweede Wereldoorlog wordt terug gebracht tot een persoonlijk verhaal dat elk kind kan meevoelen. De klezmermuziek uit de voorstelling versterkt dit door het verhaal te onderstrepen, maar soms ook te verzachten of juist te relativeren. Niet alleen de oorlog zelf, maar ook actuele thema's zoals pesten en buitensluiten komen uitgebreid aan bod. 

Voor meer informatie: www.hetkoffertjevanidavos.nl 

Bert Vos, Erica Roozendaal en Iefke Wang

Bert Vos, Erica Roozendaal en Iefke Wang

Bert Vos

Bert Vos

Dansen op de brug van Avignon, Engelse vertaling

Dansen op de brug van Avignon, Engelse vertaling


 

Toen Shlemiel naar Warschau ging  

 Verteller Walter Roozendaal heeft een groot repertoire verhalen uit allerlei culturen. In het bijzonder is hij geboeid door Jiddische verhalen, zoals de knotsgekke verhalen over het dorp Chelm, die hij voor deze voorstelling uitkoos: Schlemiel ging te voet van Chelm naar Warschau om zijn blik te verruimen. Toen hij onderweg ging slapen zette hij, om de weg niet kwijt te raken, zijn laarzen naast zich neer met de neuzen naar Warschau en de hakken richting Chelm. Een lollige voorbijganger draaide de laarzen om... De luisteraar wordt door de schitterende verhalen van Nobelprijswinnaar Isaac Bashevis Singer en de muziek van Shtetl Band Amsterdam meegenomen naar het Joodse leven in Oost-Europa van vóór de Tweede Wereldoorlog. Een uitbundige voorstelling met veel muziek.

Walter Roozendaal

Walter Roozendaal