Onze 4 huidige programma's

Merry Nights

The Klezmer Society (voorheen Shtetl Band Amsterdam) bestaat al 12 1/2 jaar! Dit willen we samen met het publiek vieren, in de vorm van een feestelijk jubileumconcert.
Lees meer...

Klezmer Caleidoscoop

Een diepgaand èn vrolijk programma, met prachtige traditionele melodieën en nieuw gecomponeerde klezmermuziek.
Lees meer...

Dansen op de brug van Avignon

In deze  muziekvertelvoorstelling vertelt violist Bert Vos  het verhaal Dansen op de Brug van Avignon, geschreven door Berts moeder, de Joodse schrijfster Ida Vos.
Lees meer...

Wie niet weg is wordt gezien

Berts moeder schreef het waargebeurde verhaal Wie niet weg is wordt gezien. Samen met The Klezmer Society vertelt Bert het oorlogsverhaal van zijn familie én zijn eigen verhaal als kind van Joodse onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Lees meer...

Merry Nights

The Klezmer Society (voorheen Shtetl Band Amsterdam) bestaat al 12 1/2 jaar! Dit willen we samen met het publiek vieren, in de vorm van een feestelijk jubileumconcert. Een nieuw programma, waarin we vooral het leven zèlf vieren. De titel MERRY NIGHTS, is vernoemd naar een prachtig herontdekt klezmerstuk uit de EMI archieven, Londen. Het programma wordt verrijkt met boeiende en persoonlijke verhalen, verteld door de musici zelf. 

The Klezmer Society laat zich niet alleen inspireren door de Jiddische huwelijksmuziek uit Oost-Europa, maar ook door de brutalere klezmermuziek uit de steden. Deze muziek werd naast op bruiloften ook in concertzalen gespeeld. Theatraal, virtuoos en met een flinke dosis khotspe.

Zo verwijst het titelstuk Merry Nights at the café Chantant naar de roemruchte plekken waar het publiek aan het begin van de vorige eeuw bijeen kwam om te genieten van het goede leven. Klezmermusici hoorde daar onlosmakelijk bij, om te enerveren en te ontroeren. The Klezmer Society treedt graag in hun voetsporen met een schat aan eigen en traditionele composities. Violist Bert Vos schreef een ode aan het mooiste woord uit zijn jeugd: het prachtige Nederlands/Jiddische woord aggenebisj. De Berlijnse klarinetsolist Christian Dawid componeerde de Vinter Nign, een prachtig melancholisch lied zonder woorden 

Klezmer Caleidoscoop

Klezmer Caleidoscoop is een diepgaand èn vrolijk programma, met prachtige traditionele melodieën en nieuw gecomponeerde klezmermuziek. De vier gerenommeerde, klassiek geschoolde musici hebben zich in de afgelopsen twaalf en een half jaar ontwikkeld tot ware klezmer-specialisten en virtuozen.  

Hoe klinkt een Jiddisch lied op zingende zaag? En welk verhaal schuilt er achter de nieuwe compositie Nebido Nebbisj, vernoemd naar het Jiddisch Amsterdamse woord Nebbisj? 

Het titelstuk Klezmer Caleidoscoop is gecomponeerd door accordeoniste Erica Roozendaal en is gebaseerd op het prachtige gedicht Rijgdraad van Judith Herzberg. Roozendaal speelt met het thema van het gedicht: goede of slechte herinneringen die voor altijd bij je blijven, of juist vervagen, vervormen of verdwijnen. Verder inspireren de muzikale halfgedichten van Herzberg de musici tot korte, caleidoscopische improvisaties. 

Een diepgaand en aanstekelijk programma waarbij  het wel eens moeilijk zou kunnen  zijn om gewoon stil te blijven zitten…

Dansen op de brug van Avignon

Wie niet weg is wordt gezien